Pravá kachľová pec

Viete, že pravá kachľová pec lieči prechladnutie a nádchu vyžarovaním tepelného žiarenia podobného slnku, pomáha astmatikom a alergikom bezprašným ionizovaným a vlhkým vzduchom, uvoľňuje stres a navodzuje duševnú pohodu ionizáciou vzduchu a zmierňuje reumatické ťažkosti, lebo nevytvára v miestnosti tepelné zóny ?

Tieto výhody má však len pravá kachľová pec, stavaná ako ťažká akumulačná pec s tirolským spaľovaním.

Pravá kachľová pec funguje na princípe akumulačnej pece s keramicko-šamotovými stenami hrubými 8-18 cm. Vysoká teplota z vnútorného priestoru ohniska a ťahov pece sa pomaly odovzdáva cez keramický plášť vo forme sálavého tepelného žiarenia do priestoru miestnosti. Pritom produkuje zdraviu prospešné záporné ióny, ktoré zlepšujú psychický stav a kladne vplývajú na okysličovanie krvi a duševnú pohodu človeka.

Sálavé teplo

Prenos tepelnej energie z vykurovacieho telesa do miestnosti nastáva tromi spôsobmi:

  1. tepelnou vodivosťou látok,
  2. konvekciou (prúdením, cirkuláciou),
  3. sálaním (vyžarovaním tepelného žiarenia).

Z hľadiska vykurovania sú pri prenose tepelnej energie najdôležitejšie konvekcia a sálanie.

Konvekcia (prúdenie, cirkulácia) sa uplatňuje vo väčšine bežných vykurovacích systémov, ako sú napríklad ústredné vykurovanie, elektrické konvektory, teplovzdušné vykurovacie systémy, kozubové vložky, teplovzdušné kachľové pece a pod.. Tepelná energia sa prenáša prostredníctvom vzduchu z vykurovacieho telesa do miestnosti.

Sálanie (vyžarovanie tepla) je podobné vyžarovaniu slnečných tepelných lúčov, ktoré nezohrievajú vzduch a až po opade na pevné látky sa zmenia na tepelnú energiu. Kachľová pec produkuje podobné príjemné dlhovlnné mäkké tepelné žiarenie (ako slnko), ktoré sa šíri od pece rovnomerne všetkými smermi a zohrieva najprv všetky steny a predmety v miestnosti, od ktorých sa zohrieva vzduch. Tým, že sa vzduch zohrieva rovnomerne od všetkých stien a predmetov, nenastáva cirkulácia vzduchu a vírenie prachu. Človek tiež prijíma toto príjemné tepelné žiarenie a má pocit tepelnej pohody už pri teplote vzduchu v miestnosti 19 - 20 °C. Preto nie je potrebné prekurovať miestnosť na teplotu 23 - 24 °C ako pri vykurovaní konvekčnými tepelnými zdrojmi (napr. radiátormi ústredného vykurovania). Na zvýšenie teploty v miestnosti o 1 °C je potrebné zvýšiť prívod tepelnej energie o 5 %. Ak potrebujeme zvyšovať teplotu v miestnosti o 4 °C, stojí nás to o 20% viac.

Úspora finacnií

Dobre postavená kachľová pec či kachľový sporák je investícia, ktorá bude slúžiť mnohým generáciám. Potvrdzujú to ešte aj dnes dokonale fungujúce na hradoch, v zámkoch a kaštieľoch, staré aj niekoľko storočí. Kúrenie drevom akéhokoľvek druhu, jednoduchá obsluha a údržba robia z tohto typu vykurovacieho telesa veľmi zaujímavý artikel aj z ekonomického hľadiska. Jeden kilogram palivového dreva dnes kúpite za 0,05 centa. Pritom z tohto množstva dreva pri správne navrhnutej a zhotovenej peci možno získať až 4 kWh vykurovacej energie! Pravá kachľová pec je projektovaná na vysoko účinné spaľovanie dreva pri vysokých teplotách, ktoré dosahujú až 1000 °C, čím sa vlastne vytvára a spaľuje drevný plyn. Pec má vysokú 80 až 90 % účinnosť vykurovania a preto i nízku spotrebu paliva, zvyčajne 10 až 18 kg (aj odpadového dreva) za deň. Čas kúrenia (nabíjania) pece na plný výkon je 1 až 2 hodiny denne. Potom sa prikladacie dvierka vzduchotesne uzavrú a kúrenie prerušíme. Je nesprávne udržiavať oheň malým množstvom paliva a vzduchu. Takýto spôsob obsluhy neodporúčame (plytvá sa palivom a zbytočne sa zaťažuje šamotová výstelka pece). Teleso dobre navrhnutej a postavenej pece musí mať hmotnosť 800 až 3000 kg. Len tak je zaručené, že veľké množstvo energie, ktoré získame spálením 10 až 18 kg dreva (72 kWh) sa naakumuluje do telesa pece. Teleso pece túto energiu potom odovzdáva do vykurovaného obytného priestoru 24 hodín a viac. Peci neprekáža ani prerušované kúrenie, lebo jej teleso dokáže súčasne akumulovať aj vyhrievať, pričom vyhrievanie je stále a rovnomerné (samozrejme. za predpokladu racionálneho kúrenia). Vysoká teplota spaľovania zabezpečí vytváranie len malého množstva popola, preto stačí odstrániť popol raz za dva mesiace a použiť ho napríklad ako výborné minerálne hnojivo v záhrade. Nevznikajú ani žiadne finančné náklady na jeho likvidáciu.

Zdravé kúrenie generáciami overené

Mnohými generáciami využívaná pravá kachľová pec je nielen synonymom útulného, harmonického a zdravého bývania, no môže sa stať aj estetickou dominantou zariaďovania moderného i rustikálneho interiéru. Jej naprojektovanie vyžaduje odborné vedomosti. Pri správnom zosúladení tepelných strát miestnosti a znalosti tepelného výkonu, ktorý poskytuje plocha vonkajšieho plášťa pece, možno navrhnúť optimálne umiestnenie pece v interiéri, veľkosť ohniska, ťahov a komína tak, aby pec vykúrila aj 6 miestností. Dokonale navrhnúť konštrukciu pece, umiestnenie zakurovacej klapky, dymovej klapky, zadného vetrania a veľkosti prieduchov na vykurovanie podkrovia alebo ďalších miestností, umiestnenie sedacej lavice a pod. si vyžaduje dlhoročné skúsenosti.

Cena

Cena závisí od kvality použitej keramiky. Hlinená keramika dosahuje najnižšiu kvalitu, šamotová keramika poskytuje lepšiu kvalitu, porcelánová keramika – najvyššiu. Cenu ovplyvňuje aj druh glazúry, ktorá môže byť lesklá, polomatná a matná (bez príplatkov, štandardná, s príplatkom neštandardná), v ponuke sú aj dvojfarebné glazúry kachlíc. Aj členitosť a veľkosť pece je významným faktorom tvorby ceny – čím je pec členitejšia a má zložitejší tvar, tým je drahšia. Pec musí mať minimálne takú veľkosť, aby pokryla tepelné straty obvodového plášťa vykurovaného priestoru. Cenu navyše ovplyvňujú prídavné zariadenia : zadné vetranie na teplovzdušné vykurovanie podkrovia alebo ďalších miestností, dvojplášťová stavba proti vzniku dilatačných škár medzi kachlicami pri tepelnom zaťažení, rúra na pečenie z nerezu alebo čierneho plechu, ohrev vody do radiátorov ústredného kúrenia, zabudovanie kozuba do telesa pece.

Znižovanie ceny negatívne vplýva na kvalitu alebo vzhľad kachľovej pece. Každý, kto chce mať takúto praktickú a estetickú dominantu v i nteriéri svojho domu alebo chaty, mal by uvážlivo pristupovať k výberu vhodného typu kachľovej pece a stavať ju nadčasovo len z kvalitného materiálu.

Predprojektová príprava pre kachľovú pec

Podklady na projekt kachľovej pece, krbu

Kachľový sporák

Kachľový sporák na pevné palivo je klasickým vykurovacím a pre prípravu jedla používaným spotrebičom. Sporák je výkonný a pri tom energeticky nenáročný spotrebič. Na sporáku z jedného ohniska dokážeme variť, piecť, kúriť. Obľúbenosť sporákov zvyšuje možnosť voľby dvoch výšok ohniska. Pri letnom kúrení je rošt položený vo vrchnom ohnisku – vtedy sporák slúži klasicky. Pri zimnom je rošt na spodku vykurovacej vložky. Výkon do ústredného kúrenia je cca 6 kW. U majiteľov rekreačných objektov je kachľový sporák obľúbeným pre svoju pružnosť pri zakúrení. Rozmerná varná platňa hreje ihneď. Kachľový sporák ako úsporný, estetický a ekologický spotrebič dokáže zútulniť a spríjemniť interiér rodinných domov, chát a chalúp.

Teplovzdušné krby

Dnešný typ moderného krbu je výkonné vykurovacie teleso s výbornými vlastnosťami. Dosahuje dostatočnú tepelnú účinnosť a vysoký výkon. V dnešnej dobe krby neslúžia len na skvalitnenie estetiky obytného prostredia ale zároveň slúžia ako záložné alternatívne vykurovacie zariadenie najmä v prechodnom období. Dobre skonštruovaný krb dokáže vykúriť aj viac miestností či celý rodinný dom. Krby môžu byť napojené na radiátory ústredného kúrenia, vzájomne prepojené do systému plynového ústredného kúrenia. Stavba krbu však nie je jednoduchá. Nejde ani tak o potrebnú remeselnú zručnosť ako o zabudovanie materiálov, vhodných zo zdravotného hľadiska alebo požiarnobezpečnostného. Toto treba mať na pamäti pri stavbe Vášho vysnívaného krbu.